Wina wytrawne

Więcej smaku, mniej cukru

W winach wytrawnych niewiele jest cukru. To wpływa na smak, ale nie w tak oczywisty sposób, jak można by było przypuszczać. W słodszych winach bowiem wiele bardziej subtelnych nut jest po prostu ukrytych pod silniejszą warstewką słodyczy. W przypadku trunków wytrawnych nie ma tego problemu: czy mają to być smaki owocowe, drzewne, czy nawet smoliste – ich wyczucie i interpretacja w przypadku win słodkich mogą być poważnie utrudnione.

Efektem zmniejszenia zawartości cukru – poza ograniczeniem kaloryczności – jest też większa uniwersalność win wytrawnych. Spora część z nich zachowała swoją podstawową rolę win podawanych do wytrawnych potraw. Ale niektóre przeszły do kategorii win deserowych. Są także bardzo użyteczne w kuchni do przygotowania wielu rozmaitych potraw.

Klasyka nie tylko dla smakoszy

Wina wytrawne to najbardziej klasyczna propozycja. Właśnie ich smak najpełniej oddaje samą ideę winiarstwa. Stąd też wzięło się niepoprawne przekonanie, że głównymi odbiorcami będą ci, którzy już wyrobili swoje podniebienia i potrafią docenić zniuansowany i nietypowy smak. To nieprawda. Owszem – są wina trudne w odbiorze, mamy kilka takich w swojej ofercie. Ale spora część win wytrawnych to wina nie tylko ze średniej półki cenowej, ale też zdecydowanie prostsze.

Żeby cieszyć się smakiem wina, nie trzeba trenować podniebienia – radość płynie z wysokiej jakości win wytrawnych. Jeśli do tej pory nie byłeś miłośnikiem wina, to teraz może się to zmienić. Naturalne trunki wytrawne o złożonej kompozycji pozwalają znaleźć butelkę idealną dla siebie.

Wina wytrawne – jak wybierać, czego szukać?

W tej kategorii wybór jest olbrzymi. Wina będą różniły się smakiem w związku i ze szczepem, z jakiego są wyrabiane, i dlatego, że w różnych miejscach panuje nieco inny klimat, a i technologia odrobinę się różni. Poszukiwania dobrze będzie zacząć od lektury etykiety i opisu. Wyszczególnione nuty pozwalają zorientować się wstępnie w smaku trunku. Jeśli chcesz kupić najlepsze wino, poszukaj takiego, którego smak idzie w parze z twoim gustem. Nuty owocowe są stosunkowo lekkie, drzewne i smoliste dużo cięższe. To one będą kojarzyły się z dosyć cierpkimi winami. Natomiast odrobinę młodsze, mające „świeższy” smak trunki będą po prostu przyjemniejsze w odbiorze.

Przy każdym winie podajemy też propozycje jego kompozycji. Wina wytrawne będą pasowały przede wszystkim do mięs i serów, ale przy odrobinie fantazji i doborze odpowiedniej kompozycji będziesz mógł cieszyć się ich smakiem choćby w połączeniu z deserami czekoladowymi. Potraktuj więc nasze rady jako wskazówki, ale nie myśl, że wyczerpują one temat.

Wyświetlanie 1–6 z 735 wyników

Strona główna
Konto
Koszyk
Szukaj