Wina włoskie

Wina włoskie

Wina włoskie – historia Włoch jest właściwie historią wina, a historia wina – w dużej mierze historią Włoch. Ilość produkowanych tu gatunków i odmian tego trunku jest olbrzymia, a na liście znajdują się zarówno tanie wina stołowe, jak i bardzo drogie serie limitowane najbardziej znanych win. Nie ma znaczenia, jakie jest twoje doświadczenie w degustacji win – włoskie są idealne jako kolejna butelka, bo zawsze znajdziesz takie, które będzie ci odpowiadało.

Wyświetlanie 1–9 z 52 wyników

Klimat? Nie: klimaty!

Włochy mogą z powodzeniem obwołać się światową stolicą wina, ale to zasługa nie tylko pieczołowitej kontroli. Fakt, że Włochy zajmują sporo miejsca na mapie świata z północy na południe i jeszcze są w różnym stopniu wystawione na masy lądu i morza, oznacza, że klimat tutaj wcale nie jest jednorodny. Na północy powstają wina charakteryzujące się wysoką kwasowością, trunki wytrawne, ale bardzo dojrzałe i skomplikowane. Tam krzewy winne mają najtrudniejsze zadanie: muszą mierzyć się ze średnio sprzyjającym klimatem. Nieco dalej na południe wciąż dominują wina wytrawne, ale już z nieco innych szczepów i produkowane w inny sposób – słodsze, bogatsze, bardziej owocowe. A na południu w ciepłym klimacie trwa wieczna włoska fiesta. Wina są słodkie, owocowo-kwiatowe, delikatne, typowo deserowe.

Wina włoskie – Technologia i natura

Włoskie wina to cały kawał historii i nauki. Winnice są bardzo starannie kontrolowane – jakie krzewy, na jakiej glebie i z jaką wydajnością rodzą owoce. Jak produkowane jest wino. Jak się je butelkuje. Absolutnie każdy aspekt jest pod stałą kontrolą, co zapewnia bezpieczeństwo i stałą jakość. Dawniej drugi nos wyraźnie wyczuwał nutę romantyzmu związaną z niestety nieprawdziwą legendą włoskiej mafii. Dziś winnice chlubią się tym, że są bezpieczne – dla wielu winiarzy stało się to wręcz etykietą i w ten sposób rodzi się nowa legenda. A wszystko to na tle wina, które być może słusznie uznawane bywa za najlepsze na świecie.

Warto jednak pamiętać, że poszczególne apelacje są naprawdę maleńkie – trudno nawet naukowo opowiedzieć, czym różni się ich klimat czy gleby. Z sąsiednich działek, choć rosną tam identyczne szczepy winogron, uzyskuje się czasem zupełnie różne wina. I po części to właśnie sprawia, że degustacja włoskich win jest tak pasjonująca. Nie można po prostu wypić takiego napoju: trzeba go poznać, dowiedzieć się o nim czegoś więcej i zrozumieć, dlaczego ma taki, a nie inny smak. W pewnym sensie jest to właśnie kwintesencja włoskiej koncepcji spożywania win.

Które włoskie wino jest dla mnie?

Różnorodność win z Włoch jest wręcz niewyobrażalna. A co za tym idzie, także trudno będzie wybrać wino dla siebie. Na początek dla większości osób dobre będą południowe słodkie wina lub coś z przeciwnego bieguna: musujące Prosecco z północy. Dla osób, które wiedzą, jak złożone mogą być wina, ale chcą podjąć wyzwanie, atrakcyjne będą mniej znane propozycje win z Toskanii, natomiast koneserzy będą szukali głównie północnych win wytrawnych. Ale przy wyborze warto też kierować się ceną – w przypadku Włoch sztuka winiarska pozwala na zamknięcie doskonałego wina nawet w najtańszych butelkach, dzięki czemu nie trzeba wydawać fortuny, żeby cieszyć się wręcz legendarnym smakiem.