Wina mołdawskie

Wina mołdawskie

Wina mołdawskie w ostatnich latach coraz częściej trafiają na Polskie stoły i są to, nomen omen, w większości wina stołowe. I to rodzi pewien problem, bo choć ich jakość jest naprawdę wysoka, to duża popularność wpłynęła na zmniejszenie dostępności mołdawskich win z wyższych kategorii. Dopiero one zaś pozwalają odkryć to, czym wina z Mołdawii różnią się od tych z innych miejsc na świecie. W każdym przypadku, kupując wino z Mołdawii, wybierasz się w prawdziwą podróż. Dokąd cię ona zaprowadzi?

Wyświetlanie 1–9 z 12 wyników

Wybić się ponad inne

Wina mołdawskie to prastary element etniczny tego regionu. Dziś przegrywają na lokalnym rynku z piwem czy bimbrem, ale odzyskują stopniowo należny im historycznie status. Nie dzieje się to jednak oczywiście samo z siebie – to, że wina mołdawskie wracają na stoły, jest efektem wielu lat ciężkiej pracy nad stworzeniem trunku, który byłby naprawdę doskonały i oddawał w jakiś sposób lokalne warunki.

Mołdawia w pełni wykorzystuje klimat sprzyjający rozwojowi winorośli. Właśnie – rozwojowi, a nie tylko wzrostowi, ponieważ owoce pochodzące stąd charakteryzują się wyjątkową złożonością składników mineralnych i organicznych. Mówiąc wprost – po winifikacji można z nich uzyskać trunki o bardzo, ale to bardzo złożonym bukiecie. Jest to tym łatwiejsze, że winnice często są wciąż bardzo tradycyjne. Rzecz jasna tam, gdzie produkcja liczona jest w setkach tysięcy butelek, technologia też ma swoją rolę do odegrania, jednak wina z Mołdawii w dużej mierze powstają z pełnym poszanowaniem środowiska.

Siła mołdawskiej klasyki

Tak naprawdę winiarskie tradycje Mołdawii nigdy nie przepadły, choć w czasach sowieckiego zarządu oczywiście to nie te klasyczne trunki były najpopularniejsze (aczkolwiek ze wszystkich republik radzieckich to Mołdawia była największym producentem wina). Być może jednak w tym nieszczęśliwym okresie znalazło się szczęście winnic – niedofinansowane siłą rzeczy musiały pozostać przy naturalnych metodach produkcji. Dziś trzymają się tradycji z wyboru – ograniczenie wpływu technologii do niezbędnego minimum jest znakiem firmowym mołdawskich winnic.

W smaku trunków często pojawiają się nuty, które w innych winach byłyby niedostrzegalne. Niczym skaza na owocu: kwasowość na granicy akceptacji, słodycz przełamana wcześnie rozwijającą się taniną, kolor, który można by uznać za nieidealny i tak dalej. W Mołdawskim winie nie ma jednak przypadku. Każda taka cecha jest niczym logo winnicy, sygnatura twórcy i wizytówka wina. To właśnie ta pozorna niedoskonałość i swego rodzaju nonkonformizm wyróżniający wina z Mołdawii sprawiają, że coraz częściej tutejsze winnice zbierają światowe nagrody.

Wina mołdawskie – nie tylko dla konesera

Wina mołdawskie mają arcyciekawą historię i faktycznie jest wśród nich wiele pozycji dla koneserów. Wiele gatunków to jednak propozycje prostsze w odbiorze. Też nietypowe i ciekawe, ale prostsze i przyjemniejsze. Dodatkowym ich atutem będzie bardzo niska cena – to dwa kluczowe argumenty przemawiające za tym, żeby dać się uwieść mołdawskiemu winu.