Wina kolorowe
O klasycznych winach można pisać książki: jak zmieniają się ich barwy, jak pięknie rozwijają się na szkle, ale umówmy się – wina kolorowe wzbudzą jeszcze większe zainteresowanie. Na pewno chcesz mieć parę ich butelek, gdyby wpadli do ciebie zapowiedziani lub niezapowiedziani goście. I gwarantujemy – zmiana koloru nie powoduje ubożenia smaku. Możesz kupić u nas wina kolorowe, które są całkowicie naturalne, choć na takie nie wyglądają. Zachwycą cię kolorem i urzekną smakiem.
Wyświetlanie 1–6 z 9 wyników
Wina kolorowe, ale bez dodatku barwników
Wina kolorowe przechodzą proces winifikacji tak samo, jak wina o tradycyjnej barwie, choć dzięki paru trikom wydobywa się też dodatkowe kolory. I tak na przykład wino niebieskie uzyskuje się dzięki antocyjanom – naturalnym barwnikom zawartym w skórce winogron, które trzeba tylko umiejętnie wydobyć, natomiast wino różowe powstaje na bazie klasycznego wina, ale kolor jest wzmocniony dzięki dodatkom owocowym. Możliwości jest znacznie więcej, ale o jednym musisz wiedzieć: bazą każdego wina kolorowego jest wysokiej klasy wino klasyczne. Z dobrego szczepu, z dobrej winnicy, produkowane z dbałością o każdy detal. A dodatki, które odpowiadają za kolor, mogą oczywiście wpływać na smak, ale to nie problem, ponieważ to smak jest celem nadrzędnym. Kolor to tylko dodatkowa atrakcja.
Wina kolorowe nie są sztucznie barwione (zresztą wiele sztucznych barwników rozłożyłoby się w jasnych butelkach). Ich skład chemiczny tylko symbolicznie różni się od składu klasycznego wina – to cały czas ten sam trunek, który tylko został nieco wzbogacony, żeby ciekawiej się prezentował.
Nie tylko kolory – tworzenie win to nadal sztuka
Być może podobają ci się kolory tych win, ale zastanawiasz się, czy są jakieś inne powody, żeby zdecydować się na ich zakup. Owszem, jest ich nawet kilka. Przede wszystkim niektóre z nich powstają na bazie rzadziej wykorzystywanych szczepów, na przykład Macabeo. A na pewno wiesz, że smak wina w bardzo dużym stopniu zależy nie tylko od klimatu, w jakim zostało wyprodukowane, ale też od charakterystyki szczepu winogron. Wina kolorowe nie stanowią tutaj wyjątku. Choć mają wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe, to wciąż można odkrywać subtelne zmiany smaku spowodowane użyciem innego szczepu podstawowego.
Poza tym wina owocowe to nie jest po prostu białe wino z dodatkami. Nie. To cały czas klasyczny trunek, który ma głęboki, wielowymiarowy skład. Taki, w którym nuty tanin (raczej słabo wyczuwalne z uwagi na proces winifikacji białego wina), kwaskowe i słodkie walczą ze sobą o dominację. Sączenie kolorowego wina to po prostu nieco bardziej rozrywkowy sposób na zasmakowanie świata klasyki. Bo musisz wiedzieć, że każda z tych butelek ma w sobie sporo magii klasycznego wina.
Na prezent i dla siebie
Wina kolorowe najlepiej pije się w towarzystwie. Wprawdzie mogłoby to dotyczyć niemal każdego wina, ale te są wręcz stworzone do tego, żeby postawić je przed gośćmi w domu lub w ogrodzie. Wtedy łatwiej można docenić nie tylko ich niepowtarzalny smak, ale też i kolor, który przecież sam w sobie stanowi atrakcję. Jeśli więc chcesz kogoś zaskoczyć prezentem, to może być właśnie idealna droga.