Wina izraelskie

Wina izraelskie

Wina izraelskie mają za sobą tysiące lat rozwoju. W tym czasie zmieniło się absolutnie wszystko, a dziś sztuka tworzenia win jest odkrywana na nowo. Wina z Izraela mają jednak swój unikalny charakter, z który odpowiada szereg nieprzewidywalnych czynników. Jeśli chcesz poczuć w ustach smak prastarej sztuki oprawionej w ramy nowoczesnej technologii, to wina izraelskie na pewno dadzą ci taką okazję.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Wina izraelskie- kraj czy region?

Wina izraelskie są bardzo kosmopolityczne. Produkuje się je z najpopularniejszych winorośli na świecie – nie ma mowy o żadnych szczepach endemicznych ani charakterystycznych. Po drugie – cały kraj jest taki mały, że teoretycznie wyszczególnia się pewne regiony winiarskie, ale w praktyce nikt nie przywiązuje do nich większej wagi. Różnice klimatyczne wynikają raczej ze zmian wysokości nad poziomem morza, ale nawet wtedy nie są olbrzymie. Producenci win z Izraela najwyraźniej postanowili porzucić całą zniuansowaną warstwę historyczną produkcji win i skupili się na tym, żeby do maksimum wykorzystać to, czym mogą gospodarować.

W przypadku win izraelskich nie mówi się więc raczej o klasach, apelacjach czy regionach: prezentują one dość równy poziom, ale myliłby się ten, kto pomyśli, że to doprowadziło do ujednolicenia całego profilu produkcji. Otóż nie.

Od przewidywalności do zaskoczenia

Wina izraelskie dość długo nie cieszyły się wielkim powodzeniem. Wszak powstają w stosunkowo niewielkich ilościach i to z najpopularniejszych szczepów. Tu jednak pominięto ważny aspekt, a mianowicie mikroklimat. Właśnie mikroklimat, a nie klimat, bo w przypadku win z Izraela bardzo duże znaczenie odgrywają lokalne uwarunkowania. Może producenci nie zwracają na nie zbyt dużej uwagi, ale to jest do wychwycenia w smaku i aromacie.

Wina izraelskie powstają często przynajmniej częściowo dzięki sztucznemu nawadnianiu, co przekłada się na charakter owoców: są spore, niekoniecznie gromadzą większe ilości tanin czy garbników, mogą też dłużej dojrzewać, gromadząc przy tym więcej cukru. To przekłada się na charakter, bo napój staje się nieco łatwiejszy w odbiorze, ale też nie jest pozbawiony charakterystycznej głębi, która pozwala mu się rozwijać w czasie degustacji.

Spora część win z Izraela to wina leżakujące. W ich przypadku charakterystyczne są wyraźne nuty drzewne, ponieważ do leżakowania zawsze używa się nowych, nieużywanych wcześniej beczek. Poza tym są też dostępne wina młode, które łączą w sobie nuty kwiatowe i egzotyczne nawet w przypadku cięższych trunków, a to raczej rzadkie doświadczenie.

Wina z Izraela – dlaczego warto je wybrać?

Wina z Izraela wciąż mają urok nowości. Są czymś innym niż najpopularniejsze trunki i opowiadają niezwykłe historie. Warto je wybrać, jeśli od kupionego trunku oczekujesz czegoś więcej niż przewidywalności, ale niekoniecznie musi to być od razu ekstrawagancja. Te napoje przyjemnie łączą tradycję z nowoczesnością i tym samym stanowią klasę samą dla siebie.