Wina hiszpańskie

Wina hiszpańskie

Wina hiszpańskie – Hiszpania, której najbardziej znanym rejonem winiarskim jest Rioja, a wizytówką uprawiany tam szczep Tempranillo ma naprawdę długą historię produkcji wyśmienitych win. Stąd pochodzi sherry i Cava – wino bliźniacze szampana. To stąd też pochodzi mnóstwo win stołowych, które bardzo często się degustuje, a których jakość jest na tyle dobra, że wypierają one niektóre tradycyjne wina francuskie. Jeśli może istnieć lepsza rekomendacja niż pokonanie wina francuskiego, to nie wiemy, co może nią być.

Wyświetlanie 1–9 z 45 wyników

Niewykorzystany potencjał czy ukryta szansa?

Hiszpania jest krajem o największym areale upraw winorośli na świecie. Jak to więc możliwe, że nie jest też liderem w ilości produkowanego trunku? Odpowiedzią jest deszcz, a właściwie jego brak. Suchy klimat Hiszpanii ogranicza produktywność winnic i często się mówi, że to problem. W sensie ekonomicznym – być może. Ale surowość klimatu dla wina bywa nawet wielką zaletą. W suchym miejscu winogrona dojrzewają nieco inaczej, gromadząc mniej wody, za to więcej związków, które odpowiadają za bukiet, kolor i nuty w trunku.

Wina hiszpańskie są pod tym względem „prymitywne”: wyczuwa się w nich trudne warunki, w jakich rosły winogrona. To bogactwo smaków i nut zapachowych trudno jest uzyskać w jakikolwiek inny sposób. To zresztą do tego stopnia wyraźne, że nawet wina słodkie, które wszak zwykle są mniej rozbudowane, są tu nieco bardziej skomplikowane i nabierają niepowtarzalnego charakteru.

Wina hiszpańskie: dominacja na tańszej półce

Hiszpania w ostatnich dwóch dekadach bardzo mocno zmieniła swój profil produkcji winiarskiej. Obecnie to właśnie stamtąd pochodzi większość win stołowych, a więc tych najtańszych. I w tym przypadku nietaktem byłoby powiedzieć, że także gorszych – hiszpańskie wina stołowe są tworzone z myślą o przeciętnym odbiorcy. To trunki dla osób, dla których wysączenie lampki wina ma być przyjemnością na innym poziomie, ale jednak bez przesadnie rozbudowanej otoczki. W większości są to więc trunki uproszczone, ale absolutnie nie są płaskie. Łatwiejsze w odbiorze, ale nie banalne. Jednocześnie jednak nie są rozbudowane pod niebo, przesadnie zniuansowane albo do przesady wytrawne. Te cechy pozostają zarezerwowane dla win z wyższej półki, z którymi też warto się zapoznać, ale które niekoniecznie są przeznaczone do codziennej konsumpcji.

Dlaczego pokochasz hiszpańskie wina?

Jednym z efektów przełączenia się na produkcję win stołowych było zmniejszenie ich cen. Jeśli szukasz taniego, ale bardzo ciekawego wina, to pod flagą Hiszpanii znajdzie się dla ciebie co najmniej kilka propozycji. Z drugiej strony – jeżeli szukasz wina niezwykłego i wyjątkowego, ale nie tak powszechnie znanego, jak wina z Francji czy Włoch, to Hiszpania wciąż pozostanie właściwym kierunkiem.

Wina hiszpańskie mają swój unikalny charakter. Nie chodzi tylko o wzmacniane sherry, które jest klasą samą w sobie, ale też o mniej rozpoznawalne gatunki. Dzięki nie do końca przyjaznemu klimatowi i połączeniu klasycznych oraz nowoczesnych metod produkcji nawet zupełnie przeciętne hiszpańskie wino może zaoferować coś więcej niż tylko najprostszą przyjemność.

Strona tylko dla dorosłych

Strona

malawinnica_logo

jest przeznaczony tylko dla osób pełnoletnich.
Czy masz skończone 18 lat?