Wina gruzińskie

Wina gruzińskie

Wina gruzińskie – choć winiarstwo w Gruzji liczy sobie już dobrych kilka tysięcy lat, to wina z tego kraju dopiero odkrywane są na nowo. Zresztą Gruzini nie pozwolili sobie odejść daleko od tradycji – zmieniły się co prawda metody winifikacji czy nawet ideał smaku, ale same założenia sztuki tworzenia win pozostały niezmienione. Dziś wina z Gruzji śmiało mogą konkurować z najbardziej znanymi gatunkami z innych miejsc na świecie i jeśli nie przekonałeś się o tym na własne oczy, to naprawdę wiele tracisz.

Wyświetlanie 1–9 z 11 wyników

Bio i eko? W Gruzji tak!

Wina gruzińskie w olbrzymiej części to trunki wyprodukowane w sposób zrównoważony. Tak, wiemy, że dziś to modne słowo-wytrych, ale w tym przypadku jak najbardziej jest na miejscu. Większość gruzińskich winnic stosuje tylko organiczne i ekologiczne metody uprawy, co oczywiście przekłada się na smak trunku, ale też dodaje degustacji pewnego głębszego znaczenia. Oczywiście technologia wkradła się również i tutaj, natomiast wina z Gruzji bardzo często są wręcz wyczuwalnie naturalne – mają w sobie bogactwo subtelnych smaków, których w przemysłowej winnicy nie dałoby się zachować.

Poza tym Gruzini mają po swojej stronie klimat. Za sukcesem ich win w pewnej mierze stoją też endemiczne szczepy winorośli. Często charakteryzują się one bardzo specyficznymi wymaganiami co do warunków uprawy, ale pięknie odwdzięczają się też charakterem wina, które z nich powstaje. Zresztą to świetny moment, żeby dodać, że odmiana Rkatsiteli pochodząca z Gruzji jest najstarszym szczepem uprawnym, i to właśnie od niej początek wzięły wszystkie dziś popularne winorośle.

Wina gruzińskie – Wszystko w jednym

Cała Gruzja oczywiście jest podzielona na regiony i apelacje i wprawny nos może wyczuć różnice między winami pochodzącymi z różnych miejsc. Nie każdy jednak temu podoła, za to każdy zauważy bez trudu, że zróżnicowany klimat górzystego kraju wpływa na to, że wina gruzińskie – nawet w obrębie powstających z jednego szczepu – mogą się od siebie diametralnie różnić. Nie ma niczego dziwnego w tym, że z jednego szczepu produkuje się wina w całej gamie słodyczy: od wytrawnych, przez półwytrawne i półsłodkie, aż po słodkie oraz wzmacniane.

Nie myśl jednak, że to ograniczenie. To raczej szansa, bo szczepów, z których produkuje się wina gruzińskie, jest prawie czterdzieści. Z wielu można otrzymać kilka wariantów trunku różniących się od siebie smakiem, mocą, charakterem, dojrzałością czy przeznaczeniem i zastosowaniem. Fakt, że spora część win powstaje w sposób zupełnie naturalny i na nieco mniejszą skalę niż gdzie indziej sprawia, że stają się one lepiej zbudowane, a zarazem bardziej charakterystyczne.

Dlaczego powinieneś wybrać wina z Gruzji?

Wina gruzińskie są jednymi z najbardziej naturalnych i „najczystszych” na świecie. Jeśli prawdą jest, że lampka wina dziennie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, to na pewno będzie to widoczne właśnie w winach z Gruzji. Ale nie chodzi tylko o ideę eko i bio: wina z Gruzji są po prostu wyśmienite, wspaniale zbudowane i – mówiąc wprost – smaczne. Niech to będzie koronnym powodem, by ich spróbować.