Wina gruzińskie

Wina gruzińskie

Wina gruzińskie – choć winiarstwo w Gruzji liczy sobie już dobrych kilka tysięcy lat, to wina z tego kraju dopiero odkrywane są na nowo. Zresztą Gruzini nie pozwolili sobie odejść daleko od tradycji – zmieniły się co prawda metody winifikacji czy nawet ideał smaku, ale same założenia sztuki tworzenia win pozostały niezmienione. Dziś wina z Gruzji śmiało mogą konkurować z najbardziej znanymi gatunkami z innych miejsc na świecie i jeśli nie przekonałeś się o tym na własne oczy, to naprawdę wiele tracisz.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

  • Kindzmarauli

    Wyprodukowane z winogron szczepu Saperavi hodowanych w mikrostrefie Kindzmarauli, w regionie Kakheti w Gruzji.

    46.90  Dodaj do koszyka
  • Mukuzani

    Wino dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach. Mukuzani ma kolor ciemno-rubinowy, aksamitny, wyraźny smak z aromatem dzikich jagód i liści laurowych.

    41.90  Dodaj do koszyka
  • PIROSMANI Białe

    Wino białe, wytrawne. Komponuje się z rybami i owocami morza

    36.90  Dodaj do koszyka
  • PIROSMANI Red

    Wino czerwone, wytrawne. Komponuje się z rybami i owocami morza

    36.90  Dodaj do koszyka
  • Rkatsiteli

    To wino wytrawne białe, o bladej, słomkowej barwie. Wino wykonane jest z odmiany winogron Rkatsiteli. Dominującym aromatem jest brzoskwinia i owoce leśne. Doskonale pasuje do pstrąga na parze, kurczaka, indyka i sałatek warzywnych.

    35.00  Dodaj do koszyka
  • Saperavi

    Wino różowe, wytrawne. Komponuje się z rybami i owocami morza

    35.90  Dodaj do koszyka
  • Teliani

    Wino to wykonane jest z wysokiej jakości odmian winogron Cabernet Sauvignon, uprawiane w Teliani w regionie Kakheti. Ma piękny rubinowy kolor. Posiada charakterystyczny, delikatny smak i aromat wiśni, czarnej porzeczki i czarnego pieprzu.

    39.00  Czytaj dalej
  • TSINANDALI

    Wino różowe, wytrawne. Komponuje się z rybami i owocami morza

    34.90  Dodaj do koszyka

Bio i eko? W Gruzji tak!

Wina gruzińskie w olbrzymiej części to trunki wyprodukowane w sposób zrównoważony. Tak, wiemy, że dziś to modne słowo-wytrych, ale w tym przypadku jak najbardziej jest na miejscu. Większość gruzińskich winnic stosuje tylko organiczne i ekologiczne metody uprawy, co oczywiście przekłada się na smak trunku, ale też dodaje degustacji pewnego głębszego znaczenia. Oczywiście technologia wkradła się również i tutaj, natomiast wina z Gruzji bardzo często są wręcz wyczuwalnie naturalne – mają w sobie bogactwo subtelnych smaków, których w przemysłowej winnicy nie dałoby się zachować.

Poza tym Gruzini mają po swojej stronie klimat. Za sukcesem ich win w pewnej mierze stoją też endemiczne szczepy winorośli. Często charakteryzują się one bardzo specyficznymi wymaganiami co do warunków uprawy, ale pięknie odwdzięczają się też charakterem wina, które z nich powstaje. Zresztą to świetny moment, żeby dodać, że odmiana Rkatsiteli pochodząca z Gruzji jest najstarszym szczepem uprawnym, i to właśnie od niej początek wzięły wszystkie dziś popularne winorośle.

Wina gruzińskie – Wszystko w jednym

Cała Gruzja oczywiście jest podzielona na regiony i apelacje i wprawny nos może wyczuć różnice między winami pochodzącymi z różnych miejsc. Nie każdy jednak temu podoła, za to każdy zauważy bez trudu, że zróżnicowany klimat górzystego kraju wpływa na to, że wina gruzińskie – nawet w obrębie powstających z jednego szczepu – mogą się od siebie diametralnie różnić. Nie ma niczego dziwnego w tym, że z jednego szczepu produkuje się wina w całej gamie słodyczy: od wytrawnych, przez półwytrawne i półsłodkie, aż po słodkie oraz wzmacniane.

Nie myśl jednak, że to ograniczenie. To raczej szansa, bo szczepów, z których produkuje się wina gruzińskie, jest prawie czterdzieści. Z wielu można otrzymać kilka wariantów trunku różniących się od siebie smakiem, mocą, charakterem, dojrzałością czy przeznaczeniem i zastosowaniem. Fakt, że spora część win powstaje w sposób zupełnie naturalny i na nieco mniejszą skalę niż gdzie indziej sprawia, że stają się one lepiej zbudowane, a zarazem bardziej charakterystyczne.

Dlaczego powinieneś wybrać wina z Gruzji?

Wina gruzińskie są jednymi z najbardziej naturalnych i „najczystszych” na świecie. Jeśli prawdą jest, że lampka wina dziennie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, to na pewno będzie to widoczne właśnie w winach z Gruzji. Ale nie chodzi tylko o ideę eko i bio: wina z Gruzji są po prostu wyśmienite, wspaniale zbudowane i – mówiąc wprost – smaczne. Niech to będzie koronnym powodem, by ich spróbować.