Wina czerwone

Wina czerwone

Wino czerwone powstaje z ciemnych winogron, między innymi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Pinot Noir, ale tę listę można rozbudowywać do niewyobrażalnej długości. Każdy ze szczepów da nieco inny smak, ale w tym przypadku decydująca często będzie technologia i wiek wina. Różnorodność jest olbrzymia, więc jeśli spróbowałeś jednego czy dwóch win i stwierdziłeś już, że to nie trunek dla ciebie, to znaczy, że nie widziałeś jeszcze nic i dokonałeś niewłaściwego wyboru.

Wyświetlanie 1–9 z 94 wyników

Bogactwo smaku i nie tylko

Wina czerwone są fascynujące nie tylko dlatego, że ich smak jest zawsze zagadką. Nuty kawy, smoły, czerwonych owoców, kwiatów, wanilii i korzeni będą przeplatały się ze sobą w odmiennym stosunku i dawały nie zawsze przewidywalne efekty. Równie fascynujące są długotrwałe nuty, efekty głębokich tanin czy sama nuta alkoholu. Pasjonujące będzie nawet samo patrzenie na kolor, który w zależności od wielu czynników będzie zmieniał się od bladoczerwonego po burgund i purpurę z odcieniem mahoniu. To dlatego, że poza składową winogron, trzeba tu uwzględnić sam proces winifikacji i późniejszego dojrzewania, które w przypadku czerwonych win może trwać całe dekady.

Do wytrawnego do słodkiego – które wino wybrać?

Wina czerwone tradycyjnie kojarzą się z wysublimowanym światkiem trunków wytrawnych. Jest w tym sporo racji, ponieważ wiele najbardziej znanych gatunków to właśnie te wina, w których resztkowego cukru jest bardzo, bardzo mało. Nie warto się jednak zamykać na inne możliwości. O ile wytrawne wina świetnie komponują się z dziczyzną czy dojrzałymi serami, o tyle już nieco słodsze – półwytrawne i półsłodkie wina czerwone – mogą stać się doborowym towarzystwem dla dań z drobiu czy ryb, a nawet lekkich sałatek. Coraz większe zainteresowanie budzą dziś również czerwone wina słodkie.

Wiele z nich bardzo mocno odbiega od klasycznego wizerunku kwasowego trunku z głęboką taniną. Czerwone wina mogą nie tylko uzupełniać wyrafinowane desery, ale czasem wręcz same mogą stać się deserem. Lżejsze, przeważnie młodsze wina z tej półki mają swój niepowtarzalny charakter. To dzięki nim można łatwo przekonać się do winiarskiego światka. Czerwone słodkie i półsłodkie wina pochodzące z ciepłych miejsc o wyśmienitym klimacie to jak łyk lata zamknięty w najprzyjemniejszej formie pod słońcem. Nie powinieneś tego przegapić.

Nie tylko najdroższe wina

Czerwone wina bywają bardzo drogie – to właśnie o nich często mówi się w kontekście najdroższych trunków. Powiedzmy sobie jednak prawdę: większość z nasz nie potrzebuje najdroższego wina, żeby się nim cieszyć. Tańsze wina czerwone także bywają znakomite, a jeśli to cię do końca nie przekonuje, to pamiętaj, że tańsze wino pite w miłym otoczeniu i wspaniałym towarzystwie będzie zawsze smaczniejsze niż droższy trunek w kiepskim momencie. Zresztą – najlepiej będzie, jeśli po prostu wybierzesz sobie któreś z win z naszej oferty. Może być tańsze, może być droższe: cena w tym przypadku o niczym nie przesądza. To kwestia smaku.