Wina chilijskie

Wina chilijskie

Wina chilijskie – Chile to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny nieeuropejski producent win. Trzeba przyznać, że nie bez racji. Ikoną chilijskiego winiarstwa stał się szczep Carménére – czerwony jak zresztą większość uprawianych tu winorośli. Jednak sukces trunków z tego zakątka świata nie wynika tylko z doboru szczepu: specyficzny klimat i niezwykłe podejście do tworzenia win przekładają się na różnorodność smaków i bukietów. Jeśli chcesz poznać zupełnie nowe oblicze win, to Chile jest krajem, w którym możesz swoją podróż zacząć naprawdę z przyjemnością.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Na czerwono i na wytrawnie

Najbardziej znane w świecie są chilijskie czerwone wina wytrawne. Produkuje się je głównie w dolinie Casablanki, gdzie klimat jest chłodny i surowy. Właśnie tę surowość udało się znakomicie odwzorować w ikonicznych wręcz chilijskich winach. Łączą one w sobie kwasowość i cierpkość tanin z pełnią smaku, którego wydobycie kosztowało naprawdę sporo wysiłku. To niezwykłe kompozycje, które urzekają swoją złożonością, ale jednocześnie pewną przewidywalnością: wina z Chile są dokładnie takie, jak można się było spodziewać. Dość trudne w odbiorze, surowe, ale niezwykle przyjemne i rozwijające.

Od jakiegoś czasu coraz więcej pojawia się też na rynku chilijskich win słodkich i półsłodkich. Południowa część kraju jest zdecydowanie cieplejsza i pozwala na rozwinięcie w pełni słodkiego smaku owoców winorośli. Wciąż jednak gdzieś w tle pojawiają się mniej lub bardziej wyraźne nutki surowości. To wina skomplikowane, ale bardzo przyjemne i o znajomym bukiecie.

Wina chilijskie – Wina o stu twarzach

Produkcja chilijskich winnic jest niezwykle zróżnicowana. Można wręcz zaryzykować twierdzenie, że o ile sama winifikacja jest tu po prostu poprawna, to wina chilijskie są owocem przede wszystkim doprowadzonej do maestrii sztuki dojrzewania win. Wiele z nich starzeje się z niedoścignioną godnością i naprawdę po kilku latach leżakowania nabiera zupełnie nowego, pełnego i zdumiewającego charakteru.

Wiele win z Chile to właśnie wina nieco starsze, głębsze i o skomplikowanej budowie. Wina młode oczywiście też zasługują na uwagę, jednak zdaniem wielu znawców to, co pozwala na bezbłędne odróżnienie win z Chile od innych, to właśnie smak dojrzewania. Wina leżakowane dłużej są oczywiście nieco droższe od młodych, jednak w przypadku chilijskich trunków ta różnica nie jest duża i nawet najwyżej oceniane dojrzałe wina wciąż będą w zasięgu twoich planów zakupowych.

Nie tylko klasyka

Wina z Chile to w dużej mierze klasyka: trunki wzorowane na doskonałych produktach winnic europejskich. Klimatu jednak oszukać się nie da: nawet znane szczepy w Chile nabierają nowego wyrazu, a pewne lokalne uwarunkowania sprawiają, że również wina z popularnych szczepów zyskują bardziej zniuansowaną strukturę. Wina chilijskie są więc dla ciebie, jeśli klasyka nie do końca jest tym, czego szukasz. Jeśli znane wina nie przypadły ci do gustu, te z Chile mogą stanowić bardzo przyjemne zaskoczenie. Poza tym jest to też sposób na poszerzenie winiarskiego horyzontu i nauczenie się obcowania z nieco mniej typowymi trunkami.