Wina białe

Wina białe

Wina białe są mniej popularne od czerwonych. Wszystko przez to, że lista klasycznych białych szczepów jest bardzo krótka: ma zaledwie trzy pozycje – Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling. Ale są jeszcze inne szczepy, które pozwalają przed tobą roztoczyć zupełnie inny świat białych win. A to świat zaskakujący, piękny, pełen przyjemnych niespodzianek i nietypowych smaków. Jeśli do tej pory lekceważyłeś białe wina, to zdecydowanie powinieneś to zmienić, bo tracisz naprawdę wiele!

Wyświetlanie 1–9 z 74 wyników

Lekkość, orzeźwienie i… zaskoczenie

Wina białe są przeważnie dość lekkie. W ich smaku próżno szukać głębokiej taniny czy wielkiej różnorodności nut. To zwykle trunki o nieprzesadnie skomplikowanej budowie, ale z przyjemnymi przejściami między różnymi aromatami. Dominujące są zwykle nuty owocowe i kwiatowe, ale umiejętnie dobierając odmiany i żonglując stopniem dojrzałości gron, udaje się też wpleść w bukiet nuty leśne czy korzenne. To naprawdę niezwykłe połączenia, które w lekko kwaskowej i orzeźwiającej bazie dodają drugie dno i sprawiają, że smak zyskuje jednak trzeci wymiar, o którego istnienie często się białych win nie podejrzewa.

W przypadku win białych olbrzymie znaczenie ma klimat i ogólne warunki, w jakich rosły winogrona. Ponieważ w wielu przypadkach będą to wina świeże, ich smak będzie wynikał praktycznie w całości z tego, jak dobrze uda się przenieść aromaty winogron do butelki. Nie ma tu długiego dojrzewania i leżakowania – nowe nuty nie pojawią się znikąd, za to niektóre subtelne aromaty mogą się w starszym winie zgubić.

To nie dla mnie. Czy na pewno?

Wina białe niepotrzebnie były dawniej opisywane jako mniej rozwinięte i płaskie. Choć te określenia nie są pozbawione racji, to w sommelierskim światku mają inne znaczenie. Niestety przyjęło się, że to synonimy po prostu gorszego smaku i dziś każdy, kto chce stać się smakoszem wina, skupia się niemal od razu na winach czerwonych. Być może też należysz do tej grupy, a jeśli tak, to spieszymy ci powiedzieć, że popełniasz błąd. Nieskomplikowane i w pewnej mierze przewidywalne smaki białych win są czymś wspaniałym i otwartym na interpretacje.

Białe wina to nie tylko słodkie propozycje deserowe, ale także mnóstwo doskonałej klasy win półwytrawnych i wytrawnych, które perfekcyjnie komponują się na przykład z daniami z ryb lub owocami morza. To białe wino jest nieodzownym składnikiem klasycznej zupy cebulowej. Do dań z drobiu podaje się nie tylko półwytrawne, ale często też półsłodkie wina białe, a żaden włoski obiad nie będzie kompletny bez lampki białego wina z dolnej części skali słodkości.

Biała klasyka z bąbelkami

Nie można nie wspomnieć też o klasycznym wariancie białych win, czyli świeżych i niepowtarzalnych winach musujących. To właśnie białe trunki stały się ich podstawą, ponieważ efekt orzeźwienia spowodowany bąbelkami gazu idealnie łączy się ze świeżym, owocowo-kwiatowym aromatem samego napoju. Dziś jednak swoich wariantów musujących doczekały się nawet niektóre białe wina beczkowane. Takich niespodzianek jest jednak więcej i warto ich szukać.