Wina australijskie

Wina australijskie

Wina australijskie? Być może dla ciebie to wciąż nowość lub ekstrawagancja, ale powinieneś wiedzieć, że od lat 70. XX wieku kraj ten zdobywa coraz większe uznanie wśród smakoszy. Zresztą produkcja win w Australii ustępowała do niedawna już tylko trzem krajom europejskim. Jednak nie o ilość tu chodzi i nie wolumenem sprzedaży zamierzamy cię przekonać, tylko smakiem. Bo wina z Australii mogą być naprawdę pasjonujące.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Niepowtarzalne warunki

Wina australijskie są bardzo zróżnicowane, co jest oczywiście w dużej mierze zasługą niezwykle niejednolitego klimatu. W kraju produkuje się wina w kilku regionach, z których tak naprawdę o każdym można by było napisać niemałą broszurkę. Co ciekawe, liczba popularnych szczepów jest mocno ograniczona. Z winogron czerwonych dominują Shiraz (w Europie znany jako Syrah) i Cabernet Sauvignon, natomiast wina białe produkuje się głównie z Chardonnay. To oczywiście listy w żaden sposób nie zamyka, bo w Australii komponuje się też wyborne kupaże. Umówmy się jednak – to wszystko niewiele ci wyjaśni, jeśli jeszcze nie jesteś dobrze zaznajomiony z winiarskim światkiem.

Jaśniej zrobi się, kiedy powiemy, że w Australii można wskazać miejsca, w których klimat bardzo podobny jest do tego, jaki panuje w sercach uwielbianych europejskich regionów winiarskich. Są miejsca ciepłe, gdzie produkuje się pierwszorzędne wina słodkie i półsłodkie, ale są i chłodniejsze, skąd pochodzą jedne z najciekawszych win wytrawnych i półwytrawnych.

Tanio, ale z klasą

Wina australijskie zdobyły sobie uznanie za coś jeszcze: otóż przy całym bogactwie smaku, które naprawdę nie pozostawia nic do życzenia, pozostały tanie. Po części to kwestia techniczna, a po części marketingowa: konia z rzędem temu, kto wymieni choćby trzy prowincje winiarskie na tym kontynencie. Tak naprawdę więc, decydując się na wina z Australii, kupujesz pierwszorzędny produkt z kiepskim marketingiem. To przekłada się na cenę, ale absolutnie nie na jakość.

Wprawni winiarze z krainy kangurów świetnie radzą sobie z wydobywanie wielu niuansów i aromatów. Ich wina zdumiewają przyjemną budową i łatwym odbiorem, a jednocześnie skomplikowanym aromatem i feerią smaków. To często bardzo nietypowe trunki, które z jednej strony dają szansę wciągnięcia się w ten świat z bardzo łagodnego rozbiegu, a z drugiej, pozwalają przećwiczyć podniebienie w wychwytywaniu najbardziej ulotnego nawet bukietu.

Dlaczego warto sięgnąć po wina australijskie?

Kluczowym argumentem, który powinien zachęcić cię do wyboru win z Australii, jest ich różnorodność. Możesz znaleźć tu wino, które najlepiej odpowie twoim upodobaniom, jeśli chodzi o smak, budowę i zastosowanie kulinarne. Drugi atut to zdecydowanie pewne nietypowe nuty smakowe. Choć szczepy są te same, a klimat podobny do europejskiego, to jednak nie jest to odwzorowanie 1:1 i jeśli masz już pewne pojęcie o winach ze Starego Świata, to te z Antypodów będą szczególnie interesujące właśnie ze względu na te niekoniecznie oczywiste różnice. A po trzecie – wspomniana już cena. Wina australijskie oferują naprawdę znakomity stosunek jakości do ceny.