Wina argentyńskie

Wina argentyńskie

Wina argentyńskie nie są już na Polskich stołach nowością, choć cały czas pozostają swego rodzaju egzotyką. Daleka Argentyna raczej nie kojarzy się z najlepszymi winami, jednak od kilkudziesięciu lat to właśnie stamtąd importuje się najbardziej frapujące trunki o niezwykłym smaku. Jeśli znasz się już trochę na winach, to w tych z Argentyny bez trudu wyczujesz wytrawny smak związany z nietypowym klimatem tamtejszych regionów winiarskich. A jeśli nie jesteś miłośnikiem win – po tych możesz nim zostać.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Wina argentyńskie – Czar klimatu

Wina argentyńskie wiele zawdzięczają specyficznemu klimatowi, który można by było opisać jako suboptymalny dla winorośli. Oznacza to w praktyce, że choć owoce się tam rozwijają i mają szansę dojrzeć, to jednak będą miały nieco inny smak. Kontynentalny klimat przekłada się na pewne ograniczenie sum opadów – to z kolei wpływa na zwiększenie zawartości pewnych specyficznych związków w owocach. Przez to właśnie wina z Argentyny nabierają dojrzałego charakteru: stają się surowe jak miejsce, które je zrodziło.

W tych winach zwykle niewiele jest cukru, za to sporo garbników i tanin. Zyskują one głęboki kolor i kryształową czystość, a jednocześnie w smaku nie są nigdy płaskie i ich surowość zawsze jest przełamana przyjemną, chłodniejszą nutą.

Głównie wina wytrawne

Argentyna jest ojczyzną przede wszystkim wysokiej klasy win wytrawnych. Wyrabia się je tutaj ze szczepów niezbyt popularnych w innych rejonach świata, choć większość z nich pochodzi z chłodniejszych rejonów Francji. Cechą charakterystyczną czerwonych win argentyńskich jest głęboki smak z lekko taninowym i kwaśnym finiszem. To przede wszystkim wina, które znakomicie komponują się choćby z potrawami z wołowiny, aczkolwiek w praktyce wiele z nich jest bardziej uniwersalnych.

Z kolei wśród win białych dominują trunki półwytrawne. Te z kolei wyróżniają się dość wyraźnymi nutami żółtych owoców: brzoskwiń, mango czy moreli, ale zrównoważonymi subtelną nutą orzecha. Nie są to po prostu kwaśne wina z owocowym posmakiem – to bardzo rozbudowane i ciekawie skonstruowane wina. Z jednej strony zdecydowanie warto polecić je osobom o nieco bardziej wprawnym podniebieniu, bo wykrycie wszystkich zawiłości jest naprawdę sporym wyzwaniem. Z drugiej jednak strony są to także wina dla nowicjuszy. Zdecydowanie wyróżniają się od innych trunków swoim złożonym, ale wciąż przyjemnym smakiem.

Dlaczego warto kupić wina z Argentyny?

Przede wszystkim są bardzo uniwersalne. Choć głównie polecamy je jako wina do wytrawnych dań na ciepło, w praktyce ich różnorodność jest tak duża, że łatwo tu znaleźć wina na każdą okazję. Po drugie – spora część z nich ma bardzo atrakcyjną cenę przy wysokiej jakości, czym przełamują mit, że dobre wina muszą kosztować krocie. Wreszcie warto też wspomnieć o próbowaniu czegoś nowego: znane wina francuskie czy włoskie owszem, wyznaczały pewien standard, ale dziś warto o pasji degustacyjnej pomyśleć też jako o hobby nietuzinkowym, które się wyłamuje ze schematów.