Sake

Sake

Sake często jest nazywane wódką ryżową, choć to nieprawda. Ten trunek jest winem, ale proces jego produkcji najbardziej przypomina piwo. Tworzy się je z wyselekcjonowanych odmian ryżu w ściśle kontrolowanych warunkach, co pozwala na precyzyjne budowanie bukietu i smaku napoju.

Wyświetlanie 1–9 z 16 wyników

Jakie sake wybrać?

Sake jest trunkiem pochodzącym z kontynentalnych Chin, ale obecnie wiele jego najwyżej cenionych odmian powstaje w Japonii. Poszczególne klasy różnią się przede wszystkim stopniem spolerowania ziaren ryżu wykorzystywanych do produkcji trunku i są to (od cenionej najwyżej w stronę „codziennych” sake): Daiginjo, Ginjoto, Junmaito (z dodatkiem destylatu ryżowego), Honjozoto (podobnie jak poprzednia może zawierać dodatek destylatu) i Futsushu.

Są to klasyczne odmiany, które pojawiają się na stołach najczęściej. Poza nimi można jednak spotkać się z mniej typowymi odmianami:

  • nigorizake to mętne, białe sake z zawiesiną ryżową. Trunek ma gładką strukturę i wyrazisty smak;
  • amazake to odmiana bardzo słodka, niefiltrowana, gęsta i zawierająca tylko niewielką ilość alkoholu. Jest to dość nietypowy trunek deserowy;
  • taruzake to sake dojrzewające w drewnianych beczkach, bogatsze w smaku, ale trudniejsze w odbiorze.

W przypadku sake trudno jest jednoznacznie wskazać, od jakich trunków warto zacząć degustację. Każda klasa i typ ma swoją charakterystykę, z którą warto się zapoznać i wyrobić sobie własne zdanie.

Sake: na jaką okazję?

Sake to napój tradycyjny i tylko niewiele mniej zróżnicowany od win gronowych, więc odpowiednio dobierając typy i smaki, można dopasować je praktycznie do każdej okazji.

  • Sake wytrawne, dobrze zbudowane i pełniejsze będzie świetnym prezentem z okazji ważnych wydarzeń. Można nim urozmaicić menu weselne, można nim uczcić nawiązanie współpracy strategicznej z partnerem biznesowym, ale można też spędzić w nim przyjemny wieczór przy dobrym filmie.
  • Wiele odmian sake z wyraźnymi owocowymi nutami to trunki deserowe, a ich lżejsze i mniej słodkie odmiany świetnie sprawdzają się w kuchni, stanowiąc dopełnienie nie tylko azjatyckiej kuchni.
  • Najsłodsze, dość proste w odbiorze sake jest napojem rekreacyjnym, podaje się je nawet schłodzone, więc i na piknik można je zabrać.

Jak podawać sake?

Sake podaje się w tradycyjnych drewnianych naczyniach, z czego ze względów praktycznych coraz częściej się rezygnuje. Przy wyborze trunku dla siebie, musisz zwrócić uwagę na temperaturę podania. O ile zwykłe sake podaje się ogrzane do 30-40, a czasem prawie 50°C, o tyle im bardziej szlachetna jest to odmiana, tym temperatura podania będzie niższa.

Sake podaje się najczęściej jako dodatek do dań azjatyckich, a szczególnie japońskich, natomiast odpowiednio manipulując doborem trunku, można dopasować je również do lekkich steków, deserów bądź owoców. Bardzo ważne jest, żeby chronić trunek w butelce przed dostępem powietrza i promieniowaniem UV, ponieważ to przyspiesza degradację bukietu.

Sake godne polecenia

  • SAKE JOZEN SPARKLING to nietypowa propozycja, ponieważ jest to sake musujące, co nadaje mu pewnej lekkości, dobrze kontrastującej z ciężkim, wyrazistym smakiem owoców.
  • SAKE JUNMAI GINJO BENISAKURA to klasyczne, wytrawne sake. Świetna propozycja dla osób, które chcą poznać oryginalny smak w maksymalnie autentycznym wydaniu.
  • SAKE JUNMAI GINJO JOZEN PINK to z kolei ciekawie zbudowana, wyraźnie owocowa kompozycja świetnie komponująca się z cięższymi daniami, ale satysfakcjonująca także dla miłośników zimnych trunków deserowych, choć jest to sake raczej wytrawne.

Sake? Najlepsze kupisz u nas

Wybór sake najwyższej jakości to duże wyzwanie, jeśli nie masz doświadczenia. Dlatego w naszym sklepie znajdziesz tylko starannie wyselekcjonowane trunki. Każdy wybór będzie dobry – pozostaje Ci tylko dobrać smak, który pasuje do Twojej kuchni i Twojego podniebienia. Możesz wybrać lżejsze, cięższe, klasyczne albo bardziej nowoczesne warianty, dzięki którym zrozumiesz, dlaczego w przypadku sake klasyfikacja formalna to jeszcze nie wszystko. Jeśli polubiłeś wino gronowe, to sake prawdopodobnie też przypadnie Ci do gustu.