Likiery

Likiery

Słodkie, gęste, prawdziwie deserowe – takie powinny być likiery. To typ trunków, który traktowany bywa po macoszemu przede wszystkim dlatego, że w tej klasie dominują napoje niskiej jakości: słodkie, ale pozbawione wyraźnego smaku i jakiegokolwiek charakteru. Ale jeśli spróbujesz autentycznego likieru, który został stworzony po to, żeby zamknąć pełnię smaku, to na pewno zmienisz zdanie – spróbuj najlepszych likierów z naszej oferty.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Magia likieru

Likiery to bardzo specyficzne trunki alkoholowe. Są nieprzesadnie mocne, za to zwykle bardzo gęste i słodkie. Często mają wręcz konsystencję kremu, przez co w trakcie degustacji powoli rozwijają smak. A ten wcale nie musi być jednowymiarowy. Wszystko będzie bowiem zależało od tego, w jaki sposób likier powstaje. Może i nie stoi za tym tak rozbudowany proces, jak przy produkcji win czy bodaj nalewek, ale już sam dobór składników do produkcji naprawdę wiele zmienia.

Kwintesencją sztuki tworzenia likierów jest dobór gęstej, prawdziwej śmietanki oraz składników smakowych. W najlepszych napojach tej klasy wyczuwa się i delikatność alpejskiego mleka, i wyrazisty, choć miękki charakter składników aromatycznych: kawy, poziomek, cytryn czy żółtek jaj. Gęsta konsystencja, miękki, ale wielowymiarowy smak i rozwijanie się aromatu w czasie ogrzewania likieru sprawiają, że jest to naprawdę trunek znacznie bardziej wyrafinowany, niż zwykło się uważać.

Jak pokochać likiery?

Żeby zakochać się w likierach, wystarczy spełnić raptem dwa warunki. Pierwszym jest wybór odpowiedniej butelki. I wcale nie chodzi tu przede wszystkim o smak. Kluczowa bowiem będzie różnica w jakości – konsystencja, tekstura, gęstość i lepkość mają kardynalne znaczenie dla postrzegania likieru. W tych tańszych często wyczuwa się nierówną strukturę albo po prostu niewłaściwą gęstość. Najlepsze alpejskie likiery są pod tym względem bezkonkurencyjne. Żeby jednak czerpać prawdziwą radość z ich degustacji, warto pomyśleć nad tym, jak je podać.

Owszem, dobry likier można wypić z właściwego kieliszka jako deser sam w sobie. Może to przynieść naprawdę wiele przyjemności. Jednak jest to dziś najprostszy sposób serwowania likierów, który nie każdemu przypadnie do gustu. Tymczasem likier można wykorzystać jako składnik albo wręcz bazę deserów lodowych. Wzbogaca ich smak, przełamuje monotonię smaku i wprowadza dodatkowy element zaskoczenia. No a tradycyjnie jeszcze likiery wykorzystuje się do komponowania najciekawszych koktajli. Warto poszukać inspiracji w dobrym filmie, gdzie naprawdę nie króluje gin z tonikiem, tylko często właśnie koktajle na bazie likierów.

Słodka zabawa, ale nie tylko

Likiery kojarzą się – i słusznie – jako trunki lekkie, przyjemne, zdecydowanie „rozrywkowe”. Dla wielu osób – być może również dla ciebie – będą też wspomnieniem wspaniałych wakacji. I nie chodzi tu o poetycką metaforę ich gładkiego i słonecznego smaku. Nie. Potraktuj to dosłownie – alpejskie likiery są wizytówką choćby włoskiego Trydentu, tym samym przeniosą cię a Alpy szybciej niż samoloty.